Opgelet voor oplichting bij uw volgende online boeking!

Julie Docsterd,
04-02-2024
Volgens het nummer 1 hotelboekingsbedrijf is zwendel via phishing in 2023 enorm toegenomen.
hacking
vw

Booking luidt de noodklok: hackers die op internet actief zijn, zijn nog nooit zo georganiseerd en efficiënt geweest als nu. Ze slagen erin om communicatie van officiële sites getrouw te reproduceren terwijl ze toegang hebben tot hun e-mailadres en chatfunctie! Genoeg om veel internetgebruikers honderden of zelfs duizenden euro’s afhandig te maken.

 

Om te voorkomen dat je ook wordt opgelicht bij het boeken van een vliegticket of een hotelkamer, volgt hier een reeks tips waar je echt op moet letten.

1. Kies voor bekende sites

Kies bij het boeken van uw vakantie voor vertrouwde platforms, zoals de officiële website van de luchtvaartmaatschappij of gevestigde bedrijven zoals Vakantieweb, Neckermann, Trivago, Booking,…

2. Te mooi om waar te zijn

Als je accommodatie of een vliegticket vindt voor een prijs die aanzienlijk lager is dan gemiddeld, is er iets mis. Hoewel sommige boekingsplatforms van derden iets lagere prijzen bieden dan die van officiële websites, zijn de verschillen nooit enorm. Laat je dus niet misleiden door supervoordelige prijzen die worden aangeboden door weinig bekende sites.

3. Vermijd voorafbetalen

Hoewel boeken op de grote platforms relatief veilig is, moet u zich ervan bewust zijn dat ook deze platforms nepversies hebben. Of de site nu wel of niet echt is, of dat u eenmaal ter plaatse ontdekt dat het aanbod niet overeenkomt met de beschrijving van de advertentie, is het altijd beter om pas te betalen zodra u op uw bestemming aankomt en niet wanneer u boekt.

4. Vertrouw op beoordelingen

Sommige sites, zoals Tripadvisor en Google Maps, hebben zich gespecialiseerd in het verzamelen van beoordelingen over plaatsen en toeristische bezienswaardigheden over de hele wereld. Bekijk ze voordat u ergens boekt, of het nu een hotel, restaurant, museum of zelfs een strand is.

5. Waar rook is is vuur

Vertrouw nooit iemand die u vraagt om in zeer korte tijd te betalen. Als u bij het boeken wordt gevraagd om binnen korte tijd een voorschot te sturen, geheel of gedeeltelijk, pas dan op! Het meest typische geval is wanneer het boekingsplatform dat kort daarvoor is gebruikt, u informeert dat er een probleem is opgetreden bij de verwerking van uw creditcardgegevens bij het boeken en dat u deze binnen 4 uur of soms binnen een dag opnieuw moet bevestigen.

6. Wees op je hoede voor downloaden van bestanden

Als je een e-mail of bericht over je vakantie ontvangt die je niet had verwacht, download dan de bijlage niet en klik niet op links. Controle van het e-mailadres dat je dit bericht stuurt, is vaak een goede indicator. Neem bij twijfel contact op met het boekingsplatform via het contactadres dat in je boekingsbevestiging staat vermeld.

7. Volg je intuïtie

Als iets verdacht lijkt, controleer dan zoveel mogelijk de informatie die je krijgt. Je kan bijvoorbeeld Google Maps en Google Street View gebruiken om te bekijken waar je heen wilt. Als je een e-mail ontvangt die afkomstig lijkt te zijn van het hotel dat je kort daarvoor hebt geboekt, kun je ze het beste bellen of contact opnemen met de klantenservice op het platform dat je hebt gebruikt om de reservering te maken.

 

Al deze voorzorgsmaatregelen zouden je in staat moeten stellen om de meeste fraude en oplichting te vermijden op het internet.